Cum reglez ferestrele pvc, termopan

Service Reparatii ferestre termopan
Fereastra nu se inchide etans? Infiltratii apa balama termopan? Fereastra  atinge atunci cand o inchizi sau agata cand este lasata pe spate? Se inchide, dar intra curent printre rama si deschidere?

In caz ca vrei sa incerci sa remediezi problemele de unul singur, iata cateva sfaturi si solutii pentru a obtine un maxim de eficienta de la ferestrele termopan.
Inainte de toate, e bine sa stiti ca ferestrele cu sticla termopan din profile Pvc, nu se deformeaza in timp - asa cum se intampla cu cele din lemn, necesitand doar din cand in cand interventia unui tehnician . Cu o buna informare, Tehnicianul de care vorbeam , poti fi chiar tu. Asadar ,

Cum reglez ferestrele Pvc termopan
Iata ce puteti face:
  • Verifica daca deschiderea/cerceveaua etanseizeaza pe toc.
Luati o foaie de hartie, introduceti coala intre deschidere si toc, inchideti manerul si trageti coala de hartie. Daca nu intampinati nicio rezistenta, strangeti bulbi aflati pe rama deschiderii  cu un patent, imbus de 4 sau  imbus cu cap torx. ( difera in functie de tipul de feronerie)
Reglajul unei ferestre care suiera

Update: Pozitiiile bulbilor ptr reglajul pe presiune

Dupa cum, sper, se poate observa, fiecare bulb este punctat cu o linie. Pozitia acestei linii corespunde descrierii din fiecare exemplu. Pozitia pentru un reglaj maxim pe presiune este indicata cu o sageata rosie.

Acesta este un reglaj pe presiune sau adancime. Repetati aceiasi procedura pe toate fetele deschiderii pana cand veti intampina o usoara rezistenta la  actionarea cremonului. Cu cat rezistenta intampinata la inchiderea cremonului este mai mare, cu atat mai etans se inchide fereastra.
Curentul, suieratul vantului pe langa balama , este cea mai des intalnita problema la ferestrele Pvc, iar acest tip de reglaj este folosit pentru a nu mai permite aerului, sau infiltratiilor de apa,  sa intre printre toc si deschidere.
Reglaj balama care suiera

Din dorinta de-a castiga cat mai multi bani cheltuind cat mai putin, unii producatori nu au prevazut ferestrele cu inchideri suplimentare - pe toate cele patru laturi ale canatului. In functie de  producatorul de feronerie, tipul profilului, puteti achizitiona inchiderile suplimentare pastrand feroneria existenta sau, in cel mai rau caz - inlocuind-o integral.
Reglarea ferestrelor sau usilor termopan lasate - datorita greutatii  si a calarii necorespunzatoare a  sticlei, ramele nu mai pastreaza un unghi de 90 de grade pe partea cu manerul, motiv ptr care canatul atinge ori de cate ori este inchis/deschis. Deschiderile se pot lasa atat de mult incat se creeaza o fanta de pana la 1 cm , vizibila din exterior, sau,  de pe un scaun, si din interior. Reglarea balamalelor, procedeu explicat si un pic mai jos, nu mai este eficienta atunci cand tolerantele sunt atat de mari.In acest caz  reglarea este posibila doar prin Calarea sticlei . Cel mai sanatos reglaj.  Pentru a preveni accidentele recomand ca acest reglaj sa fie efectuat doar de persoane cu experienta, Acesta este si motivul ptr care nu voi detalia cum se face acest reglaj.

Reglajul ferestrelor duble,  care se pot deschide amandoua:   - 1 canat oscilobatant,  1 canat deschidere normala,  solutia ptr remedierea problemelor de etanseitate a venit din mers si destul de tarziu. Ani buni, producatorii de feronerie si cei ce confectionau tamplarie  cu geam termopan, au folosit pentru deschiderea dubla un sistem de feronerie mai putin eficient, in special  pentru cea de-a doua deschidere - canatul fara maner. Prinderea nu se realiza decat in doua puncte. Pe parcurs, din cauza sesizarilor, producatorii de feronerie au updatat aceste sisteme insa acestea nu pot fi montate decat in faza de confectionare a ferestrei.

Feronerie pentru geam dublu - cu stulp
Dupa cum puteti observa in poza alaturata, manerul nu este pozitionat la mijloc. In cazul ferestrelor aflate in productie, nu e o problema, gaurirea profilului ptr cremon se va face conform feroneriei - intotdeauna mai jos de jumatate din inaltimea ferestrei. Insa, in cazul ferestrelor duble  deja produse,   gaurile ptr maner sunt date in cele mai multe cazuri, la mijloc, astfel ca  tentativa de-a monta doua sisteme de feronerie ce au manerul dispus la inaltimi diferite va v-a lasa cu gaurile de la manerul anterior vizibile.


Mai este o solutie dar care e mai mult o improvizatie  fara rezultate stralucite asa ca n-am sa va mai retin incercand sa explic.
Daca ati aplicat reglajul pe presiune,  asa cum am exemplificat mai sus, iar efectele nu sunt multumitoare, puteti recurge la inlocuirea garniturii cu una un pic mai groasa. Utilizati o garnitura mai groasa doar atunci cand ati epuizat toate reglajele altfel riscati sa decalibrati feroneria.

Reglajul unei ferestre Pvc in plan orizontal
 Tot cu un imbus de 4 puteti regla fereastra in plan vertical si orizontal. De data aceasta reglajul nu va fi pe presiune, ca in primul caz,ci ptr a imparti fereastra in mod egal astfel incat sa calce pe toc fara ca sa atinga contrapiesele (tacotii)  montate pe toc. Acest tip de reglaj este folosit si in cazurile deschiderilor oscilobatante , atunci cand fereastra scapa – se da pe spate, sau freaca .

Reglarea ferestrelor din pvc

Reglajul din exemplul de mai sus, permite deschiderii sa se deplaseze in plan orizontal - stanga, dreapta.

Reglarea ferestrelor termopan

In exemplul acesta, puteti regla deschiderea in plan vertical - sus, jos.
Daca sticla face condens – se intampla frecvent la temperaturi joase, pe partea inferioara a sticlei, asigurati-va ca gaurile de scurgere sunt desfundate. Se intampla ades ca aceste gauri, chiar sa lipseasca cu desavarsire. In cazul diferentelor mari de temperatura, este normal ca sticla sa faca  condens pe langa garnituri, dar nu intre sticle.
O alta problema este garnitura folosita. Multi producatori au folosit profile cu garnitura direct aplicata pe profil. Se poate distinge usor, culoarea acesteia este gri si nu neagra. Aceasta garnitura, e tasata si nu permite o strangere corespunzatoare. Se poate schimba cu o garnitura din cauciuc. Atentie, garnitura de pe partile fixe , nu este la fel cu cea de pe partile mobile.

Reglaj ferestre termopan:  ce se inchid, sau deschid, singure:

In cazul in care tamplaria nu este montata in boloboc, canatul nu va ramane intr-un punct mort ci se va deschide sau inchide singur. Daca tolerantele nu sunt prea mari,  aceasta problema se poate remedia cu un imbus de 4mm, cap torx sau surubelnita dreapta - in functie de tipul de balama cu care este prevazuta deschiderea.
update
Reglaj presiune intre balamale.
Cea mai des intatalnita problema legata de etanseitate  apare intre balamaua superioara si cea inferioara. Unii producatori, pentru a reduce costurile de productie,   nu monteaza inchideri suplimentare pe partea dintre balamale sau, cel mai des, in cazul profilelor ce imita lemnul, acestea se curbeaza.
Inchiderea suplimentara se poate monta cu conditia sa fie aceeasi marca iar fereastra sa fie oscilobatanta. Daca exista deja si nu inchide suficient de etans, aceasta se poate regla cu un imbus de 4, torx sau patent, in fucntie de producator.
(vezi fig. de mai sus :Pozitiile bulbilor pentru reglajul pe presiune)


Pentru orice intrebari, nelamuriri , foloseste comment form cu incredere.

Pana la urmatoarea postare, nu uitati - montez - demontez - insurubez - reglez si deblochez

Tel 0726017877 /  0756659638

144 comentarii :

  1. Cine v-a spus ca garniturile care vin aplicate nu sunt bune ? sau sunt numai culoare gri ? sunt si cu culoarea neagra si sunt mai bune daca cine executa tamplaria nu monteaza inchidere pe spate nu pune armatura nu o caleaza degeaba poti sa ii pui si garnitura roz :)

    ReplyDelete
  2. eu nu am cunostinte ca profilele: Rehau, Gealan, Salamander, Komerling, Trocal, sa fie cu garnitura aplicata.. si ptr ca sunt profile ce fac parte din clasa A, cred ca asta spune tot. In ceea ce priveste armatura si inchiderile suplimentare, probabilitatea ca un profil din clasa A sa fie lipsit de acestea, este mult mai mica decat in cazul profilelor ce vin cu garnitura aplicata. Una din conditiile pentru a deveni partener Gealan, Rehau, Salamander, etc, este respectarea normelor metodologice si tehnice, ce includ pe langa utilajele pe care trebuie sa le achizitionezi ca o conditie pentru a putea prelucra profilele respective, cat si respectarea standardelor de calitate. Fapt ce nu ai sa-l regasesti in cazul profilelor cu garnitura aplicata, si care pot fi achizitionate de oricine

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma bucur ca am dat de voi

      Delete
    2. Ma puteti ajuta cu cateva explicatii la montarea usilor Armonice? Va rog.

      Delete
  3. MA INTERESEAZA LA MONTAJUL UNEI USI DUBLE DE PVC CU INCHIDERE MULTIPUNCT CARE SUNT ETAPELE DE MONTAJ SI DACA TREBUIE TOCUL PUS IN BOLOBOC SAU DUPA CERCEVEA

    ReplyDelete
  4. Daca tocul este pus in boloboc, si cerceveaua va calca uniform pe toc si nu se va inchide sau deschide singura dupa ce montajul este finalizat. Raspunsul este Da, tocul trebuie pus in boloboc atat pe orizontala cat si pe verticala.
    Vei avea nevoie de:
    Pene din lemn, cale din plastic fixe de la 1 pana la 5 mm, cale reglabile, suruburi de montaj 7.5 x 112 sau 7.5 x 132 mm, percutanta, un sds de 6,5, bormasina, burghiu de metal 6,5 si bit T30, mascatori/dopuri ptr a ascunde capul suruburilor de montaj, spuma poliuretanica, boloboc, ruleta, lopatica din plastic ptr calarea sticlei, ciocan metal si ciocan din plastic.
    Fixeaza usa in golul de usa si caleaz-o cu pene din lemn. (Usa, se monteaza in general de la jumatatea grosimii zidului spre interior) . Se pun pene sub toc cat si deasupra tocului. Verifica cu bolobocul pana ce rama este in boloboc pe orizontala. Tot in aceasta etapa, asigura-te ca usa este impartita in mod egal si pe verticala - ai aproximativ aceiasi distanta stanga dreapta. Tot cu pene din lemn caleaza usa si pe verticala. Penele trebuie fixate in asa fel incat sa preia toata greutatea usii, ptr ca dupa ce ai pus usa in boloboc pe verticala si orizontala, trebuie sa deschizi ambele usi si sa constati ca acestea nu se inchid sau deschid singure. Caz in care usa este in boloboc pe verticala. Lasa ambele usi deschise dar pune pene sub rame pentru a prelua greutatea acestora. Cu burghiul de metal de 6.5 mm gaureste tocul pe verticala, trei gauri pe fiecare latura verticala ( unii ar spune doua) de la 15 -20 de cm de extremitati iar cea de-a treia la jumatatea distantei dintre cele doua. Fixeaza tocul pe verticala cu suruburi de montaj, fireste numai dupa ce ai dat gauri cu percutanta si sds de 6.5 . * (Poti gauri tocul si inainte de-a-l fixa pe pozitie dar numai in cazul in care esti sigur ca gaurile sunt pe o traiectorie a zidului ce permite o fixare solida.) Aceasi operatie si pe orizontala. Masoara 15 - 20 de cm de la capete, gaureste tocul, dupa care poti incepe prinderea acestuia cu suruburile de montaj. Verifica inca o data daca usile raman in pozitia in care sunt lasate.
    Suruburile de montaj pot fi stranse pana la fata profilului sau, poti strapunge prima camera iar gaura ramasa se poate acoperi cu un dop/mascator din plastic, de aceiasi culoare cu profilul folosit. Urmareste atunci cand strangi suruburile ca acestea sa nu conduca la deformarea tocului.
    Daca usa este in boloboc, atat pe vericala cat si pe orizontala iar usile isi pastreaza pozitia in care sunt lasate, putem sa umplem golul, de jur imprejurul tocului, cu spuma poliuretanica. Cu grija ptr ca aceasta isi mareste volumul.
    Am ajuns la sticla si ma intreb daca sa continui sau nu cu indrumarile. Daca nu ai mai montat si mai ales Calat sticla termopan, recomand ca montajul sa fie facut numai de cineva care are experienta. Motiv ptr care ma voi opri aici cu indrumarile

    ReplyDelete
  5. au venit doreii si la mine,au 2 geamuri si am ramas cu niste cratere....am niste sparturi uriase si nu au pus manerelede la rulouri bine.nu se deschide fereastra de tot eu cred ca manerele trebuiau monntate pe perete.voi ce spuneti?cine se pricepe?va rog sunt disperata...au costat o gramada de bani si m-am documentat inainte de a face alegerea termopanului

    ReplyDelete
  6. au dat gauri in tamplarie fara sa ma intrebe unde sa le pun ,geamul nu se deschide de tot si manerele bat in peretele lateral....offfff si nu gasesc un meserias pt reparatii

    ReplyDelete
  7. de ce nu se gandeste nici o firma de termopane ca dupa montare sa aiba oameni si pentru reparatiile si finisarea ulterioara?am gasit un ''meserias''dar sincer nu mai am incredere..deja stau de trei zile cu spuma in jurul termopanului.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne-am gandit noi! Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati!

      Delete
  8. Sint si astfel de firme doar ca n-ati avut d-voastra norocul sa dati peste una. Daca nu sinteti multumita de lucrare, puteti face o reclamatie, sau, cel putin sa avertizati firma ce v-a executat tamplaria ca veti face o reclamatie la OPC. De obicei este un argument destul de solid ptr ca ei sa incerece remedierea oricarei probleme. (Faptul ca v-au montat rulouri exterioare dar manerele acestora blocheaza deschiderea completa a ferestrei, este o problema.)

    ReplyDelete
  9. multumesc ,fapta e consumata.trebuie sa revina pt pervaz care tot nu stiu de ce e mai scurt cu 2 degete.nu trebuie sa vina din perete in perete?l-au adus exact cat e tamplaria si cel exterior putin cam lung dar asta nu cred ca mai este o problema.

    ReplyDelete
  10. sunteti amabil sa-mi spuneti daca este in regula cu materialele folosite pentru reparatii .meseriasul mi-a spus ca are nevoie de adeziv pentru faianta si gresie;polistiren de 2mm(sau nu mai stiu exact,de care se pune sub parchet) ;plasa ;cornier de de 2 cu gaurele si glet(super glet).am cumparat tot si acum urmeaza sa-l sun sa vina azi sau maine...inca nu am curaj sa-l las ma gandesc sa nu zgarie ceva,asa lucreaza majoritatea fac pe o parte si strica pe alta.multumesc

    ReplyDelete
  11. Nu sint zidar asa ca nu pot da sfaturi in privinta materialelor cerute de dinsul. Pare ok, mai mult - glafurile d-voastra vor fi din perete in perete daca va aplica polistiren asa cum a cerut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. polistiren a cerut si a pus la repararea glafului interior nu si pe margine...glaful este de dimensiunea tamplariei , abia acum am reusit sa repar dupa montarea termopanului si urmeaza sa chem firma sa mute manerele undeva pe perate cred pentru ca nu pot sa deschid in totalitate fereastra si sa puna glafurile care sunt groase de vreo 2 cmm .am aceeasi problema ca au dat prea multe gauri in tamplarie si 4 chiar degeaba..gaurile care nu strapung tamplaria produc pierderi?dar si cele care strapung aar trebui sa fie etanse la montare ( atunci care mai e smecheria? )

      Delete
    2. Gaurile care nu strapung tamplaria: gaurile ptr manere, ptr prinderea jaluzelelor, nu conduc la pieredera proprietatilor termoizolante. In cazul gaurilor ptr fixarea tamplariei in zidarie - procesul de montaj al tamplariei, unii producatori recomanda folosirea bridelor ptr fixarea tamplariei, evitanduse astfel strapungerea profilelor. In realitate insa, in proportie de 90 - 95 % din firmele producatoare, gauresc profilele si armatura ptr fixarea tamplariei.

      Delete
    3. va multumesc!

      Delete
  12. ok,multumesc mult

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. buna seara!
      va rog sa ma ajutati cu un sfat! locuiesc in chirie intr-un apartament nou. de curand am montat o antena satelit si cei de la cablu au dat in tamplaria termopan din lemn o gaura pentru cablu tv.
      acum proprietarul este disperat ca tamplaria lui a devenit ineficienta si imi cere bani pe tot geamul. de fapt un perete de 4metri lungime cu 2,5 inaltime.
      va rog sa ma sfatuiti cum se poate repara acea gaurica din coltul geamului de 5 mm.
      chiar a devenit ineficient intreg sistemul?
      va multumesc!

      Delete
  14. In cazul tamplariei din lemn, rama sau tocul, nu sunt formate din mai multe camere ca in cazul profilelor din PVC, ci sunt pline. Fereastra nu este afecata in niciun fel. Inteleg ca propietarul si-a format deja o parere si a dat deja un verdict. Nu stiu daca argumentul prezentat de mine mai sus este suficient ptr a-l linisti. Daca ati renuntat la cablu si l-ati scos deja, puteti chitui gaura cu chit pentru lemn. Disponibil la magazinele de feronerie si accesorii mobilier, Triton de ex.

    ReplyDelete
  15. Oricum nu este singura gaura strapunsa in tamplaria dansului. Mai mult ca sigur, ptr fixarea tamplariei, cei care au executat montajul au dat cel putin vreo 14-16 gauri pentru prinderea acesteia in zid. In cazul tamplariei din PVC, unde constructia profilelor este alcatuita din mai multe camere, strapungerea profilelor duce la pierderea proprietatilor termoizolante. Iti pot spune ca peste 90 la suta din toata tamplaria montata la noi in tara, a fost realizata altfel. Ramane o dilema si ptr marii producatori daca profilele din Pvc se gauresc sau nu ptr montaj. In cazul tamplariei din lemn, va asigur ca aceasta nu-si pierde din proprietati. Ca sa intelegeti mai bine, cautati pe google/imagini Sectiune profil Pvc, apoi Sectiune profil fereastra din lemn. Sunteti sigur ca tamplaria este din lemn si nu din Pvc cu folie ce imita lemnul?

    ReplyDelete
  16. Buna seara Dl. MM ( Montaj Mobilier ).

    Ma puteti ajuta cu o informatie legata de calatul unei sticle la o usa din profil PVC. Sticla este pe toata inaltimea usii, fara traversa la jumate. Problema este ca in timp, la nivelul broastei pe verticala profilul se (umfla \ curbeaza) cativa milimetri spre contraplaca. la interval de cateva zile trebuie sa ma imping sau sa dau cu un ciocanel in cercevea pentru a numai atinge contraplaca la inchidere. Exista vreo solutie de calat altfel usa respectiva ca sa nu mai exista problema cu acea curbare. Ma gandesc poate niste cale la jumate pe verticala suplimentare???

    ReplyDelete
  17. Calele nu va vor ajuta in acesta situatie. Este posibil sa nu aveti armatura in profil, motiv ptr care usa - sub greutatea sticlei si a actionarii manerului, mai ales daca usa se inchide radicand manerul - aceasta sa se curbeze. Solutia, un teu( traversa) caz in care veti avea nevoie si de-o alta sticla.

    ReplyDelete
  18. Buna ziua! Ma puteti ajuta cu cateva indicii pentru schimbarea deschiderii geamului ?Acum se deschide de la dreapta spre stanga si vreau sa o pun invers.Mentionez ca nu sunt chiar afon la mesterit si as vrea sa o fac singur, bineinteles cu un sfat de la dvs.multumesc

    ReplyDelete
  19. Aveti doua optiuni - ambele valabile in cazul in care aveti manerul montat la jumatatea deschiderii.
    1 - Demontati tamplaria si intoarceti fereastra in directia care va doriti. Demontati feroneria si montati-o invers.
    De obicei atunci cand se demonteaza o fereastra, se produc si mici stricaciuni de jur-imprejurul tocului. Tineti cont de acest aspect sau puteti opta ptr a pastra rama si intoarce numai deschiderea - caz in care va trebui sa dati noi gauri pentru balamale. In cazul balamalei de jos, este posibil ( in functie de producator) sa fiti nevoit sa cumparati o alta balama. Sunt si balamale ce pot fi folosite atat pe stanga cat si pe dreapta.Si in acest caz va trebui sa demontati feroneria si s-o montati invers. De asemeni, in cazul celei de-a doua optiuni, vor ramane gaurile de la balamale. Le puteti acoperi cu silicon sau chit.

    ReplyDelete
  20. buna seara poate poti sa ma ajuti si p mn , la geamul di dormitor manerul se invartea in gol am tras putin mai tare de el si s-a rupt plasticul care vn insurubat si acum este riscul ca geamul sa ramana mereu blocat ...exista manere de vanzare si daca da ?? sunt p modeluri sau cum pot sa-l inlocuiesc???multumesc mult

    ReplyDelete
  21. Gasiti manere - cremon mai exact, la orice depozit de profile al/si pvc. Sunt doar mici diferente in ceea ce priveste aspectul. Ca functionalitate, se potrivesc. Totusi. Din felul in care mi-ati explicat, sa nu cumva sa cedeze tija pe care e prins manerul si care angreneaza restul feroneriei. ( se poate verifica actionand cremonul) Se intampla ca dupa o perioada de cativa ani, manerul sa se invarta in gol tocmai din motivul amintit mai sus, caz in care va trebui sa inlocuiti si tija.

    ReplyDelete
  22. Va salut,

    Cum pot regla o usa termopan profil de aluminiu intrucat freaca cu partea de jos tocul... este un procedeu deosebit? sau pot incerca si singur?

    ReplyDelete
  23. Daca usa nu atinge pe partea cu balamalele ci pe partea cu manerul, atunci trebuie calata sticla. Scoase baghetele si adaugata o cala sau doua intre sticla si profil in coltul in care latura orizontala intalneste latura verticala (partea cu manerul)
    Ca sa reusiti sa creeati spatiu otr inca o cala, veti avea nevoie de o lopatica speciala pe care s-o introduceti intre sticla si profil. Mangealic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos... da, este pe partea cu manerul, deci trebuie sticla :)

      Delete
    2. calata sticla :D

      Delete
  24. Eu caut ceva care sa-mi arate cum fac sa se inchida geamul mai presat si NU gasesc....sau daca imi poate spune/ajuta cineva.
    (nu freaca jos sau sus, dar cand este inchis intre frigul pe la chederul dintre balamale, flutura perdeaua, pe semne ca trebuie reglat de undeva) precizez ca vorvesc de geamul de la dormitor care are dubla deschidere si se deschide numai ce-l din mijloc.
    Multumesc anticipat!!!

    ReplyDelete
  25. Scuze pentru intarzierea cu care-ti raspund. Pentru ca destul de multa lume intampina aceiasi pb ca si tine, voi explica in acelasi post care este solutia ptr remedierea pe cat posibil a acestei probleme

    ReplyDelete
  26. Poate faci un tutorial video, e mult mai util si poti explica in acelasi timp...parca ar ajuta mai mult.
    Asteptam cu interes.

    ReplyDelete
  27. Buna ziua . Am si eu o intebare.Usa termopan dubla montata la tara nu mai inchide bine inchide doar sus si la mijloc partea de jos nu. Se poate regla ceva? Ce ar trebui sa fac?

    ReplyDelete
  28. Nu stiu ce tip de balamale sunt montate pe usi pentru a va da un raspuns precis. In partea dreapta a acestui site veti vedea - Bine de Stiut, selectati Reglaj usa termopan si in acel articol veti gasi pentru comparatie, in imagini, tipurile de balamale folosite pentru usi. Doua dintre cele trei tipuri de balamale sunt reglabile. Aveti si descrierea modului in care se regleaza aceste balamale, tot in acel articol. Aveti nevoie de un imbus de 4 sau 5 ( in functie de modelul de balamale) Balamalele au prevazut un surub de reglaj care in functie de sensul in care este actionat, deplaseaza usa 3-4 mm in directia in care aveti nevoie. Tineti doar cont ca regland balamalele de jos este posibil ca si balamalele de mijloc, sau cele de sus, sa trebuiasca usor reglate.

    ReplyDelete
  29. Buna ziua,
    Ne am pus recent termopane. Cu 4 camere si rabatant. Sta deschis la maxim. Nu pot sa il deschid sa zis sa stea doar 2 degete. Am vorbit cu cei de la firma , au zis ca nu se poate ca din interior. Ca el nu a vazut asa ceva... prostii. Mama mea are acasa are termopan si sta cat dorereste ea sa stead deschis. .... Am zis asta si mai sa ma ia peste picior. Cum se poate regla sa imi stea cat doresc eu sa [fie deschis. precizez ca la mama mea se poate , la cumnata mea poate. La mine nu merge. Ma enerveaza la culme pentru ca am un copil mic si nu pot deschide geamul cat mai larg.Trebuie sa pun la margine banda izoler sa imi stea putin geamul deschis.
    Va rog sa ma ajutati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna. Am exact aceeasi problema cu un geam la dormitor pe care l-am schimbat recent. Cum ai rezolvat problema?

      Delete
    2. Nu am vazut personal un tip de balama ce permite acest reglaj, am auzit vorbindu-se , da, insa cred ca sunt mai mult vorbe goale. In realitate, am incerat acest tip de reglaj pe feronerie: Roto, Maco, Vorne, G U, fara niciun rezultat. In teorie, balamaua inferioara trebuie sa fie prevazuta cu un surub ce prin actionare, preseaza axul balamalei ingreunand astfel deschiderea canatului.

      Delete
    3. Sau poate ca tamplaria nu este asezata corect pe verticala, dupa boloboc, partea de sus fiind mai inclinata spre camera si cea de jos spre exterior. Se intampla asemanator si la usile de interior (cele din lemn)

      Delete
  30. Incerc sa inteleg care este exact problema dvs insa din descrierea dvs, marturisesc ca nu am reusit sa inteleg. Pot sa deduc doar ca aveti o fereastra cu dubla deschidere, iar in pozitia oscilobatat (atunci cand este lasat pe spate)., credeti dvs ca fereastra nu se deschide suficient de mult?? Sau se deschide prea mult?

    ReplyDelete
  31. Buna ziua! Si eu am un geam termopan cu aceeasi problema. Daca il deschid normal si iau mana de pe maner se deschide larg singur. Se opreste cand se loveste de glaf. Eu imi doresc ca atunci cand il deschid sa il deplasez atat cat imi doresc eu cand aerisesc si sa ramana deschiderea atat cat sa pot trece pe langa el si sa nu il imping cu mana de fiecare data. Geamul este mare si deschis larg imi blocheaza culoarul dintre pat si perete. Cum poate fi reglat din balamale ca sa stea fix daca il intredeschid normal?adica nu in pozitie oscilobatanta ci in modul clasic de deschidere al unei ferestre? e un geam cu un ochi fix pe stanga unul mobil pe dreapta.Cel mobil se deschide de la stanga la dreapta. Va multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. am updatat articolul, recititi-l va rog

      Delete
  32. Sunt niste balamale care prin reglare, geamul se deschide mai greu si ramane in pozitia pe care o lasi....imi scapa acum unde am vazut, cauta pe la varul Google (daca nu, sunati pe la producatoi, ei stiu despre ce-i vorba).
    Aceste balamale se monteaza pe geamurile montate stramb (care NU sunt reglate la boloboc)

    ReplyDelete
  33. Buna ziua,
    Am citit postarile de mai sus, dar nu mi-e clar, pot sa dau o gaura in Rama de PVC (am un geam fix) ca sa trec un cablu de antena, sau nu?
    Multumesc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Producatorii nu recomanda gaurirea camerelor profilelor. Nu va recomand nici eu.

      Delete
  34. Buna ziua,daca ma poate ajuta cineva cu un sfat....mi-am pus termopane la geauri,la 3 camere s-au deformat dar la 2 nu....care poate fi cauza?....de ce s-au curbat,ce pot face si daca se mai poate face ceva...va multumesc...

    ReplyDelete
  35. Buna ziua! Posibil sa nu aveti armatura in interiorul profilelor sau, armatura sa fie intrerupta in dreptul manerelor. Profilele colorate - cele care imita lemnul, se deformeaza mult mai repede, fata de cele albe, din cauza caldurii.

    ReplyDelete
  36. Buna ziua, as vrea sa va intreb daca afecteaza cu ceva daca glafurile geamurilor nu sunt tencuite si rama este prinsa direct in caramida.

    ReplyDelete
  37. Inainte de montaj, glaful trebuie tencuit in asa fel incat golul in care urmeaza sa fie montata fereastra, sa fie mai mare cu 2 cm atat pe latime cat si pe inaltime. Dupa montaj, Glafurile ferestrei trebuie sa petreaca rama profilului 1.5 - 2 cm de jur imprejur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru raspuns....din anumite motive n am tencuit inainte si ma gandeam ca din cauza asta se tot "deregleaza" deschiderea geamurilor iar usa de la intrare se tot lasa si agata jos

      Delete
    2. Posibil ca sticla de pe deschideri sa nu fie calata corespunzator

      Delete
  38. Unde se gaseste de cumparat garnitura neagra de cauciuc care se aplica intre sandwiciul de sticla si tamplaria PVC ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Garnitura gasiti la depozitele de profile si accesorii pvc/al. Cautati pe google depozite din zona d-voastra

      Delete
  39. Unde sunt situate gaurile pentru scurgerea condensului care trebuiesc desfundate in cazul unei transpiratii interioare excesive a geamului termopan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe grosimea tamplariei - pe partile mobile aceste gauri sunt vizibile (daca sunt date), pe partile fixe - trebuie sa dati sticla jos ptr a avea acces la ele. La exteriorul tamplariei, profilul inferior

      Delete
  40. Buna ziua,

    Am un geam care a fost deschis in pozitia de rabatabil, si a ramas asa. S-a blocat. Nu mai poate fi inchis. Aveti idee cum se poate remedia ?

    Multumesc !

    ReplyDelete
  41. Buna seara!
    Am instalat geamuri termopan de curand si am constatat ca toate ,in afara de unul,cand doresc sa le tin deschise aluneca si se inchid.Din cate am citit pe aici sa inteleg ca au fost montate stramb ...dv ce parere aveti si cum as putea remedia situatia fara sa fie montate din nou_???va multumesc!

    ReplyDelete
  42. Am adaugat in finalul aticolului solutia ptr aceasta problema. Recititi-l va rog.

    ReplyDelete
  43. Acum am vazut...multumesc pt raspuns sa speram ca se va remedia situatia printr.un simplu reglaj!!!numai bine!

    ReplyDelete
  44. Buna seara, ferestrele mele si usile baga curent cam peste tot, credeti ca am sanse sa rezolv singur sau sa chem o firma specializata?
    Multumesc anticipat!

    ReplyDelete
  45. Asa cum o spuneti, cred ca este nevoie de mai mult decat " mici reglaje". Va recomand sa apelati la o firma

    ReplyDelete
  46. domnule ADRIAN va rog sami spuneti si mie cumreglez o usa termopan de pvc de exterior ...la partea de sus ami loveste acel obiect culisan de sabotul de pe usa care ami este fixa..doar la cel de sus amiloveste dar fortat se inchide usa....nu stiu din care surub se poate regla ...se ridica din surub sau se da un pic pe spate usa din reglaj

    ReplyDelete
  47. Nu stiu ce balamale aveti montate pe usa dar va pot spune cu certitudine ca atunci cand rama/deschiderea atinge contrapiesele de pe toc( ca si in cazul d-voastra) colturile ramei nu mai formeaza un unghi de 90 de grade. Motivele: greutatea sticlei si calarea defectuoasa a acesteia, sau, durata indelungata de exploatare si uzura feroneriei. Mai toate tipurile de balamale permit un astfel de reglaj. Gasiti un articol tot pe acest site Cum reglez o usa pvc. Identificati tipul de balama si urmati pasii din acel articol.Ideal insa, este ca in asemenea situatii, reglajul sa fie facut prin calarea sticlei.

    ReplyDelete
  48. Are cineva vreo ideie ce ar putea fii cauza unei usii de termopan sa fie blocata :(

    ReplyDelete
  49. citeste Cum deblochez o usa termopan http://montajmobilier.blogspot.ro/2014/02/cum-deblochez-o-usa-termopan_19.html

    ReplyDelete
  50. Bună ziua, am o fereastră oscilobatantă care nu mai permite o cursă completă în sus - pentru poziția oscilant. O soluție? Mulțumesc mult.

    ReplyDelete
  51. Feroneria e compusa din mai multe elemente , elemente ce sunt conectate intre ele si actioneaza in tandem. In cazul d-voastra, unul din elemente probabil s-a dereglat fapt ce impiedica cursa completa de care mentionati. Pentru remediere In pozitia deschis, verificati in dreptul fiecarui bulb, daca acestia sunt incadrati pe mijlocul canalului in care culiseaza. Acolo unde nu sunt centrati, desfaceti holsuruburile din acea zona si rearanjati bulbul respectiv. Poate parea destul de neinteles ptr cineva care n-a mai facut asa ceva, motiv ptr care va recomand sa apelati la cineva cu experienta,

    ReplyDelete
  52. Bună ziua, am verificat - bulbul de jos nu este centrat. Voi încerca să văd dacă îmi iese :) Mulțumesc mult, Keep up the good work!

    ReplyDelete
  53. Bună ziua! M.am mutat in casa nouă in chirie iar problema mea este ca toate geamurile inclusiv uşa de la balcon nu se deschid in poziţie oscilobatanta, adică manerul de la toate geamurile este blocat, nu se ridică pentru a oferi această deschidere. Nu este vorba ca geamurile n.ar dispune si de această deschidere pentru ca am verificat toate geamurile si dispun toate de acea tija metalică de susţinere si nu este nici o diferenţa între un geam cu deschidere oscilobatanta si geamurilemele doar manerul blocat, sper ca înţelegeţi cauza mea si va sunt recunoscătoare dacă ma puteţi ajuta, va mulţumesc!

    ReplyDelete
  54. Feroneria oscilobatanta este dispusa pe cel putin doua laturi : verticala - partea cu manerul, si orizontala - partea de sus - neintrerupta! . Nu sunt atat de convins ca d-voastra aveti intr-adevar feronerie oscilobatanta.

    ReplyDelete
  55. Va recomand totusi sa chemati un specialist. La fata locului, evident, e mai usor de dat un raspuns

    ReplyDelete
  56. Dacă nu sunt cu deschidere oscilobatanta pe verticala atunci de ce nu este nici o diferenţa între feroneria dintre geamurile mele si cele care au această deschidere...cel puţin aşa pare vizibil din exterior ca sunt identice...nu ma pricep...chiar sunt la fel?..aşa se vede cu ochiul liber fără a demonta ceva si asta maface sa cred ca ar fi ceva blocat cumva sa nu se poată deschide si pe verticală...ceva din maner...se poate aşa ceva?...adică de ce tot blocul renovat are pe toate etajele geamuri oscilobatante pe verticală numai apartamentul meu nu...dacă nu aş avea bebe n.aş tine atât de mult sa aibă si geamurile mele această deschidere

    ReplyDelete
  57. Nu ma pot pronunta cu certitudine. Manerele nu pot bloca si nici nu pot fi reglate in asa fel incat sa nu permita dubla deschidere a ferestrei. Daca nu cumva resturi de la lucrarile de renovare - tencuiala cazuta pe partea de sus a ferestrei - impiedica functionarea feroneriei, atunci raman la parerea ca nu aveti un sistem oscilobatant. Va repet - nu ma pot pronunta cu certitudine. Pentru ca discutia , de-aici inainte - nu mai poate aduce nimic constructiv ptr ceilalti utilizatori, va rog sa ma sunati pe nr de mai sus si va voi lamuri telefonic

    ReplyDelete
  58. Nu mai este nevoie...s-a rezolvat...mulţumesc oricum!

    ReplyDelete
  59. Se poate limita cursa pe orizontala a unei ui de termopan? Adica in loc de un unghi de 90 grade sa o limitez la 60 de ex?
    Am montat o roleta pe geamul usii care are partea de sus mai proeminenta, si aceasta loveste in peretele care incadreaza usa...

    ReplyDelete
  60. Presupun ca usa nu are prag de aluminiu, fapt ce-ar face inutil stopperul montat in, parchet/gresie..L-ai putea monta in perete, pe partea cu balamalele. Opritor usa. Gasesti in magazinele cu profil de feronerie mobila sau Dedeman, Praktiker. Asta e recomandarea mea

    ReplyDelete
  61. Am problema cu geamul termopan la rabatarea acestuia,se deschide cu totul,nu se blocheaza in partea de jos.este vrun reglaj care as putea sal fac?multumesc mult

    ReplyDelete
  62. Trebuie sa radicati cativa mm deschiderea. Cea de-a 5 poza, observati un surub de reglaj. Acest surub permite radicarea deschiderii. Rasuciti pana fereastra nu se mai deschide accidental

    ReplyDelete
  63. Buna ziua,
    Am o fereastra din termopan cu 2 canate, un canat fix si celalalt oscilobatant.Pot sa schimb canatul fix cu unul oscilobatant, fara a deranja rama ferestrei si pierderile termice ale ferestrei. Multumesc.

    ReplyDelete
  64. Se poate da. In aces caz insa, va recomand sa luati legatura cu cei ce v-au facut fereastra. Trebuie folosit acelasi tip de profil.

    ReplyDelete
  65. Buna seara Dl Radu, am citit articolu dvs si am incercat sa strangi bulbi de pe rama dar merg in gol iar curentu intra pe acolo, pot sa-i mai fac ceva?

    ReplyDelete
  66. Buna seara! Am updatat articolul cu doua ilustriatii din care puteti vedea care este pozitia bulbilor pentru un reglaj pe presiune cat mai eficient. In cazul in care bulbii sunt deja reglati la maximum, va trebui ori sa schimbati contrapiesele de pe toc, ori garniturile

    ReplyDelete
  67. Buna ziua,

    La bucatarie am tamplarie pvc cu deschidere oscilobatanta, se deschide de la stanga la dreapta.

    Partea de jos stanga atingea de rama. Am considerat ca pot rezolva aceasta problema prin strangerea surubului imbus din partea dreapta sus afla pe feroneria geamului.

    Geamul nu a mai atins dar dupa ce l-am inchis nu am mai reusit sa-l deschid in pozitia batanta, acum se deschide numai in pozitia oscilanta.

    In situatie normala manerul functioneaza in felul urmator:
    1. La pozitia ora 12(sus)- deschidere oscilanta;
    2. La pozitia ora 3 (orizontala)- deschidere batanta;
    3. La pozitia ora 6 (jos)- inchidere;

    In momentul de fata manerul se dece numai de la 12 la 2, nu mai ajunge la 3 ca sa-l pot deschide.

    Intrebarea mea este:

    Ce trebuie sa fac in aceasta situatie ca sa deschid geamul in pozitia batanta?

    Multumesc anticipat pentru tot efortul depus.

    ReplyDelete
  68. L-ati strans prea mult de sus. In functie de ce tolerante aveti, puteti sa lasati deschiderea mai jos: regland balamaua inferioara. si tot de la balamaua inferioara ar fi trebuit initial sa reglati deschiderea in plan orizontal - cat mai spre dreapta - ceea ce nu-i tarziu sa incercati acum. Daca feroneria este lipita de coltul deschiderii , acolo unde ati reglat, slabiti-o 3-4 mm. Incercati sa coborati un pic deschiderea, de la balamaua de jos sau sa deplasati deschiderea cat mai spre dreapta. Ambele suruburi de reglaj sunt pe aceiasi balama.

    ReplyDelete
  69. Buna ziua,
    Am doua probleme la tamplaria PVC termopan:
    1. Usa de la balcon, care se deschide si in plan orizontal si in plan vertical, la deschiderea in plan orizontal are un punct de echilibru la aproximativ 30 grade, in celelalte pozitii cu deschidere mai mare de 30 grade revenind la pozitia de echilibru.
    2. La o fereastra, la care rama din dreapta se deschide numai in plan orizontal iar rama din stanga se deschide atat orizontal cat si vertical, rama din stanga nu etanseaza in partea de jos. Verificand cu o rigla am constatat ca in partea de sus ramele sunt la acelasi nivel, iar in partea de jos rama din stanga este deplasata spre interior cu aproape 2 mm.
    Va multumesc cu anticipatie pentru sfaturile pe care mi le veti da.
    Dumitru

    ReplyDelete
  70. Buna ziua. Imi pare rau dar nu am inteles care este problema cu usa. In cazul ferestrei, a 5 poza din articolul de mai sus indica cum/de unde puteti face reglajul in plan orizontal. In cazul in care fereastra este deja reglata la maximum, va trebui calata sticla.

    ReplyDelete
  71. Buna seara. La o fereastra cu dimensiunile 1300lx1500h ,oscilobatante, manerele au fost montate la jumatatea ferestrei. Nu ajung sa le deschid. Nu se pot muta mai jos? mi sa spus ca nu se pot monta in alt fel. va multumesc

    ReplyDelete
  72. Se pot monta mai jos. Acum e putin cam tarziu . Se vor vedea gaurile cremonului.

    ReplyDelete
  73. Buna ziua,

    La balcon am 3 geamuri, cel din mijloc este cu deschidere spre dreapta si oscilobatant. Problema este ca manerul nu mai merge complet in jos sau in sus. Geamul se inchide si sta in pozitie rabatata. Dar daca il imping din rabatat la loc pentru a-l inchide, nu intra complet in rama decat dupa ce duc manreul in pozitia de mijloc (geam deschis normal).
    Credeti ca s-ar mai putea face ceva reglaje?

    Radu

    ReplyDelete
  74. e o problema cu foarfeca de sus. Imbus de 4 sau Torx, aveti un surub pe care trebuie sa-l desfaceti(nu complet) suficient cat fereastra sa coboare cativa mm.Pe foarfeca de care vorbeam, sunt doi tacoti ce culiseaza ori de cate ori este actionat manerul. Presupun ca in cazul d-voastra , acesti tacoti se lovesc de locasurile fixe de pe foarfeca. Ca sa va dati seama mai bine ce aveti de facut, priviti aceste elemente in miscare.

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. Categoric se poate repara. Nu sunt sigur daca o puteti face d-voastra. O a doua posibilitate ar fi ca feroneria sa trebuiasca desfacuta si remontata corespunzator. Fiecare element de feronerie este marcat cu o linie sau doua, dupa caz, iar elementele mobile (bulbii) trebuie sa corespunda cu aceste marcaje - sa fie la jumatate. Tineti manerul ma jumatate, deschis deci, si urmariti in dreptul fiecarui bulb ce culiseaza, ca acesta sa fie in dreptul acelei linii. Daca acestia nu corespund inseamna ca feroneria trebuie desfacuta si remontata.

    ReplyDelete
  77. Salut cerceveaua atinge de toc in partea stanga la maner, de unde trebuie sa reglez? Balamaua de sus sau jos ? Cu multumiri

    ReplyDelete
  78. Salut cerceveaua atinge de toc in partea stanga la maner, de unde trebuie sa reglez? Balamaua de sus sau jos ? Cu multumiri

    ReplyDelete
  79. daca atinge in partea de jos, reglajul trebuie facut de la balamaua inferioara. Sus, de la balamaua superioara. Mai sus, aveti in poze, de unde puteti regla

    ReplyDelete
  80. Buna ziua. As dori sa stiu daca se poate modifica minerul la o usa de balcon de termopan cu geam toAta usa.adica sa dau gaura
    pgaura cealaltă parte si sa schimb manerul?

    ReplyDelete
  81. Buna ziua. As dori sa stiu daca se poate modifica minerul la o usa de balcon de termopan cu geam toAta usa.adica sa dau gaura
    pgaura cealaltă parte si sa schimb manerul?

    ReplyDelete
  82. Aveti cremon si vreti manere pe ambele parti. Un raspuns gasiti aici Manere usa balcon

    ReplyDelete
  83. Buna seara. As dori sa trec 2-3 cabluri de afara printr-un geam si printr-o usa cu tamplarie PVC. Pot sa dau gauri in rame? Nu exista insertii de metal? Merci.

    ReplyDelete
  84. Nu este recomandat sa strapungeti profilulul

    ReplyDelete
  85. Buna vreau sa va intreb,de CE transpira sticla de la geamuri,sant de sase camere,au vreo legatura gaurile din afara care au niste capacele puse???

    ReplyDelete
  86. "Daca umiditatea in incapere este crescuta, iar temperatura interioara a geamului termoizolant este scazuta; Daca este impiedicata circulatia aerului cald de la corpurile de incalzire, spre geam; Daca nu se aerisesc suficient incaperile (tinand cont ca acest tip de tamplarie este etans, spre deosebire de tamplaria clasica si nu permite schimbul spontan de aer); Daca ferestrele sunt montate in jumatatea exterioara a peretelui (zona rece); Daca nu este etansat corect pe contur.
    Existenta surselor generatoare de vapori: activitati casnice, baie, bucatarie etc; Prepararea zilnica a hranei (utilizarea aragazului); Eliminarea prin respiratie a unei cantitati suplimentare de vapori determina o crestere a umiditatii, ce are ca rezultat formarea de condens, mai ales in timpul sezonului rece; Prezenta plantelor naturale, amplasarea necorespunzatoare; Prezenta surselor de incalzire si a glafurilor; Obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele reprezinta alti factori care contribuie la aparitia condensului."
    V-am dat un raspuns de pe google. Probabil ca ati citit si d-voastra, ati incercat sa va documentati, dar v-ati lovit de texte lungi si explicatii care se bat cap in cap. Cauzele pot fi multiple, in functie de tipul de material folosit la constructie, calitatea profilelor, felului in care a fost efectuat montajul tamplariei, calitatea sticlei si a modului in care a fost realizat pachetul termopan/tripan, umiditatea si caldura din incapere, temperatura de afara. Imi pare rau ca nu va pot da un raspuns mai simplu. Uneori cu cat tamplaria inchide mai etans, in lipsa schimbului de aer/ a ventilatiei, creste umiditatea, si se formeaza condendsul.

    ReplyDelete
  87. Buna ziua.In sezonul rece,intr o singura camera ma confrunt cu urmatoarea problema:apa pe pervaz,f putin geamul transpirat la nivelul pervazului,si apa in tocul geamului!!dar foarte multa apa!au venit niste baieti s au uitat,m au pus sa imi cumpar dezumificator.am cumparat si am aceasi problema!poate imi spuneti dumneavoastra care este adevarata problema,ptc eu m am intalnit doar cu niste neseriosi.multumesc!

    ReplyDelete
  88. Daca e f multa apa in toc f probabil sa nu aveti gauri de scurgere date.

    ReplyDelete
  89. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara. Am si eu o problema acum iarna cu termopanele ramplast nou montate.
      Baga chiar frig pe la garnitura de la balamale.am facut reglajele de la surubelul de jos si la cel de sus apoi si pe partea cu manerul ...am introdus o foaaie pe la balamale cu care ma plimb lejer pe toata lungimea garmiturii..in zona balamalelor se mai strange putin.Ce se mai poate face?

      Delete
  90. Intre cele doua balamale ar trebui sa mai aveti inca un punct sau doua de inchidere (in functie de inaltimea ferestrei. Inchidere suplimentara se numeste. Este considerata "optionala" de unii producatori, ma refer la cei ce vor sa reduca, costurile. Pare ca nu aveti montata aceasta inchidere suplimentara si din ceea ce-mi spuneti, daca si pe partea cu manerul nu etanseizeaza, cred ca ati facut reglajul in sens invers. Recititi si verificati daca aceasta inchidere suplimentara este montata. Ptr a identifica mai usor, pe partea cu balamalele, pe toc, trebuie sa mai aveti una sau doua contrapiese montate

    ReplyDelete
  91. Multumesc pentru raspuns. Gemurile sunt oscilobatante...deci nu cred ca s-ar mai deschide pe un sens in sus daca ar mai fi o balama la jumate.
    Mai as avea o intrebare....daca schimb garnitura din zona balamalelor cu una de diametru mai mare...s-ar rezolva problema?
    Sau pur si simplu rama din partea balamalelor face "burta"...desi vorbim de un geam de bucatarie...greu de crezut la 1 metru si ceva...?

    ReplyDelete
  92. M-am referit la inchiderea suplimentara ca o prelungire la feroneria deja existenta, nu balamale, ci o tija conectata la restul feroneriei si pe care, daca o aveti montata, o veti regasi pe partea cu balamalele, intre ele. La inaltimea asta, nu aveti motive sa schimbati garnitura.

    ReplyDelete
  93. ma rog, motive sunt, ceea ce vroiam sa spun este ca daca fereastra e reglata corespunzator iar inchiderea suplimentara este montata, nu trebuie sa aveti probleme

    ReplyDelete
  94. D-le Adrian, problema mea este la o ferestra din bucatarie pe care nu o mai pot deschide decat in plan vertical. Cand vreau sa o deschid in sensul celalalt se deschide foarte putin cca. 1 cm. Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc cu anticipatie!

    ReplyDelete
  95. Imi cer scuze, raspunsul meu vine foarte tarziu, voi posta totusi in speranta ca i-ar putea fi altcuiva de folos.
    Situatia pe care o prezentati d-voastra poate fi cauzata de un reglaj defectuos: s-a incercat radicarea ferestrei astfel incat spatiul intre foarfeca de sus (feronerie) s-a redus iar acum freaca. Sau, desi putin probabil, feroneria trebuie desfacuta si reaseazata. Prima problema se poate remedia (daca este asa) cu un imbus de 4 sau cap torx, reglaj pe inaltime ( aveti in articol explicatia insotita de o poza.)

    ReplyDelete
  96. m-am mutat de curind intr-un bloc nou, ferestrele termopan (rehau) au izolatie fonica insuficienta. se poate remedia ceva din reglaje, sau sunt de proasta calitate? multumesc

    ReplyDelete
  97. se poate regla feroneria astfel incat presiunea pe garnitura sa fie mai mare. Profilele Rehau sunt profile de calitate. Felul in care o puteti face e descris mai sus. Totusi, ptr rezultate cat mai bune, va sfatuiesc sa apelati la un specialist

    ReplyDelete
  98. Buna ziua,am o nelamurire,miam montat o USA termopan model WEISS PROFIL SI nu reusesc say reglez sa se inchida ,ma poate ajuta cineva??

    ReplyDelete
  99. daca sunteti din Constanta sau imprejurimi, ma puteti suna la nr de pe site.

    ReplyDelete
    Replies
    1. daca nu, va trebui sa-mi dati mai multe detalii: 1 nu se roteste cheia, 2 nu sta inchisa in clanta. 3 nu inchide etans, etc..

      Delete
  100. Buna ziua, am lasat fereastra deschisa in partea de sus (batanta) iar acum coltul din dreapta (opus manerului) nu se mai inchide, este blocata... nici manerul nu il pot duce in pozitie complet sus (oscilobatant) sau jos (inchidere) ... geamul il pot deschide acum intr-un singur colt, ca si cum ar fi si batant si deschis in acelasi timp... aveti vreun sfat?

    ReplyDelete
  101. urcati va pe un scaun si uitati va la foarfeca ce permite oscilobatarea ferestrei. Veti avea nevoie de o surubelnita dreapta cu care trebuie sa departati putin foarfeca astfel incat pisele din feronerie aflate in miscare atunci cand rasuciti manerul, sa intre pe sub tija, in directia in care trebuie sa culiseze.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult de tot.. m-am chinuit 2 zile sa-mi dau seama cum sa-l repar iar cu solutia oferita de dvs am rezolvat in nici 2 minute!

      Delete
  102. Buna seara, am termopane dar nu stiu ce firma sunt ca nu scrie pe ele si am o problema: geamul nu mai sta batant nici vara nici iarna. Ce pot sa-i fac? Multumesc anticipat.

    ReplyDelete
  103. Salut, am si eu o problema cu un geam termopan, nu mai etanseaza bine pe partea cu balamalele, mai exact la mijloc intre acestea, cum il pot regla? Multumesc!

    ReplyDelete
  104. Salut. Am updatat acest articol special pentru cei ce intampina aceasta problema. Vezi ultima parte.

    ReplyDelete
  105. Si eu am geamuri noi Gealan S8000 pachet 2 sticle si fac condens de numa. Probabil ca trebuie reglate pt iarna din bulbi. Garnitura gri din fabrica nu imi place, pare anemică pe vremuri era garnitura neagra cauciucata si groasă . Nu stiu de ce acuma baga garnitura de asta. O sa verific si gaurile de sub sticla.

    ReplyDelete
  106. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  107. Bună seara.... Copilul a spart de la o fereastra de termopan o foaie de sticla... O pot schimba doar pe aceea sau trebui sa schimb tot geamul. Și cam cât ar fii costurile?

    ReplyDelete
  108. Buna seara! Teoretic, se poate schimba doar foaia sparta insa costurile cu manopera ptr scoaterea, curatarea dupa cel spart, sunt cam aceleasi cu unu complet nou. Ceea ce va si recomand. Depinde de dimensiuni. 1 mp sticla termonan, in functie de combinatie si grosime: clar cu clar, clar cu low, clar cu reflexiv, poate ajunge la apx 100 lei. la producator, fara montaj.

    ReplyDelete
  109. Bună ziua! Imi puteți spune ce pot sa fac pt a dispărea condensul de pe geamuri? Am verificat găurile de scurgere ( cele din afara) și sunt libere.

    ReplyDelete
  110. Buna ziua! Am scris aici despre cauzele care duc la aparitia condensului http://montajmobilier.blogspot.com/2012/10/condens-termopan.html

    ReplyDelete
  111. Buna ziua.
    Am doua geamuri termopan ce au doar un singur maner, insa ambele au balamale, deci presupun ca ambele pot fi deschise.
    Imi spui te rog cu as putea sa il deschid pe cel fara maner?
    Mersi.

    ReplyDelete
  112. Aveti doua zavoare pe verticala, unul sus, celalat jos. In functie de feronerie, unele aj o parghie oscilanta, altele se deschid prin impingere. Verificati pe partea fara maner

    ReplyDelete
  113. "patent, imbus de 4 sau imbus cu cap torx"
    Pentru feronerie GU , ce tip de cheie trebuie sa cumpar si de ce dimensiune ( arata ca o stea, deci banuiesc torx ) ?

    Multumesc

    ReplyDelete
  114. Torx, are o forma mai speciala, va recomand sa-l cumparati de la cei ce vand fernerie G.U

    ReplyDelete
  115. Salutare Radu. O problema cu o usa termopan, etanseitatea usii cu garnitura de pe cercevea , vazut de afara nu etanseaza uniform.. mai exact inndreptul balamalelor etanseaza in schimb la miiloc nu ( precizez ca din exterior ma uit la garnitura ) . Exista vreun reglaj?

    ReplyDelete
  116. Salut. Daca ai sistem oscilobatant ar trebui sa ai si inchidere suplimentara, la usi, inchiderea suplimentara are trei bulbi. In general, mai ales la profilele colorate, acestea - profilele - se curbeaza Una din solutii este montarea unei balamale suplimentare - de mijloc, insa se pierde oscilobatarea. Daca totusi nu vrei sa renunti la osilobatare si sa incerci doar cu reglaj, , asigura-te ca inchiderile dintre balamale, acei bulbi, culiseaza in blocatorii de pe toc si nu trec pe langa ei. Cred ca trebuie sa reglezi usa si in plan orizontal - s-o duci atat cat permite, din reglaj, spre balamale, verifica totodata ca blocatori de pe toc sa corespunda cu bulbii de inchidere de pe deschidere ( sa nu fie montati decalat)

    ReplyDelete
  117. Multumim pentru indicatii. Am reusit sa facem o fereastra termopan sa ramana intr-o pozitie fixa dupa ce o deschidem.

    ReplyDelete