Reglaj usa termopan

Am explicat pas cu pas intr-un alt articol Cum se regleaza ferestrele termopan. Desi reglajul usilor se bazeaza pe aceleasi principii imprumutand aceleasi procedee, in unele situatii  - chiar si acelasi tip de feronerie ca in cazul ferestrelor - reglajul usilor termopan este un pic mai dificil datoria suprafetelor  mult mai mari expuse solicitarilor mecanice. Daca in cazul ferestrelor, reglajul se poate face aproape integral prin reglarea balamalelor, in cazul usilor, in primul rand trebuie sticla calata. O fereastra sau usa calata bine nu mai are nevoie de reglaj. Greutatea sticlei solicita cel mai mult usile termopan. Daca  de noua,  usa calca simetric pe toc, dupa o perioada destul de scurta putem observa cum in coltul de sus, opus balamalelor, rama canatului incepe sa se lase descoperind un luft, luft  ce odata cu trecerea timpului si in lipsa unei interventii, se va mari.
Tipuri de balamale pentru usi termopan.

tipuri de balamale usa termopan

Cea de treia balama nu este tocmai o balama de  usa. Motivul ptr care am adaugat-o totusi acestei descrieri se datoreaza faptului ca acest tip de balama a fost totusi  folosit de acei "producatori" dornici sa castige cat mai multi bani invenstind cat mai putin. Aceste balamale nu se pot regla.

Primul model de balamale, este cel folositi si in cazul ferestrelor. Reglajul este identic. Imbus de 4 sau cu cap torx, reglaj in plan vertical/orizontal si pe adancime.  Vezi - Reglajul ferestrelor termopan

Cel de-al doilea tip de balamale, este si cel mai raspandit in cazul usilor cu sticla termopan. Fixarea lor in armatura profilului este sigura si rezista in timp. Acest tip de balama permite reglajul 3D la fel ca si in cazul feroneriei de fereastra.  Montajul acestor tip de balamale nu mai permite insa  osciolbatarea usii.

De unde se regleaza balamalele usilor termopan
Reglarea presiunii cu care canatul calca pe toc. Acest reglaj trebuie efectuat pe toate cele trei balamale sau cu cate este prevazuta usa. Forma bulbilor excentrica permite  reglajul presiunii pe garnitura, mai strans sau mai lejer, mutand penele de reglaj la o extremitate sau alta a acestora.


 de unde se regleaza balamalele usilor termopan

Reglajul pe orizontala. Desfaceti surubul cu care este prins capacul ornament, inaturati capacul pentru a avea acces la surubul de reglaj. In functie de producatorii de balamale, unele se pot regla fara a mai scoate capacul ornament



cum se regleaza balamalele usilor termopan

Reglajul usilor termopan pe inaltime

reglajul balamalelor usa termopan

Reglajul profesional - situatiile in care reglajul din balamale nu mai este eficient,   se face prin calarea sticlei. Un procedeu  ce necesita un minim de experienta altfel sticla se poate sparge, sau mai rau, se pot produce accidente.  In aceasta situatie, va recomand sa apelati la un profesionist

24 comentarii :

  1. Respect pentru efortul de a impartasi si altora cele stiute. Apreciez articolul postat (care mie personal mi-a fost foarte util) ca fiind atat foarte bine documentat cat si foarte explicit. Multumiri pentru ajutorul dat in a economisi timp si bani. Bogdan - Prahova

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma bucur ca cele scrise v-au fost de folos

      Delete
  2. Good job! Well documented ! Keep up the good work.

    ReplyDelete
  3. Buna ziua! NU imi mai inchide usa de termopan sus, doar jos si la mijloc...si nu s-a remediat problema chiar daca am reglat acolo la balamaua aia de sus. ce e de facut??

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. Probabil ca usa s-a lasat un pic, suficient insa ca bulbul ce trebuia sa stranga usa sus sa se fi departat de contrapiesa de pe toc. Ptr a verifica, tineti usa foarte aproape de toc - intredeschisa - radicati manerul ca si cand doriti sa inchideti. In pozitia aceasta trebuie sa observati ca partile in miscare de pe usa, trebuie sa incalece partile fixe aflate pe toc. Presupunerea mea este ca bulbul de care va vorbeam, nu mai ajunge la contrapiesa de pe toc.

    ReplyDelete
  6. Daca este asa, sticla montata pe usa trebuie calata. In aceasta situatie va recomand sa apelati la un specialist.

    ReplyDelete
  7. Salut, cum pot regla un maner de inchidere la o usa termopan de balcon care se simte ca merge greu ? Multumesc .

    ReplyDelete
  8. Buna ziua! Raspunsul il veti gasi in urmatorul articol
    Cum reglez ferestrele termopan
    Este valabil si in cazul usilor. Nu stiu daca usa d-voastra are manere pe ambele parti sau doar unul singur, pe interior. In cazul acesta, gasiti explicatii insotite de imagini, in linkul de mai sus. Reglaj pe presiune. O singura mentiune - Daca manerul se inchide prea usor, e foarte probabil ca deschiderea sa nu inchida suficient de etans pe toc.

    ReplyDelete
  9. Buna ziua. Cum pot regla o usa termopan, aluminiu..Profilco , de la balcon, pe inaltime....???..in partea de sus se vede usor, afara...!!! Atasat va trimit si 3 poze ..poate va sunt de ajutor. Va multumersc anticipat.
    Horia Nicolescu.


    ReplyDelete
  10. Se pare ca pozele nu pot fi atasate.

    ReplyDelete
  11. in partea de sus pe partea cu manerul presupun.. Daca este asa, trebuie calata sticla ceea ce necesita oarecare experienta.

    ReplyDelete
  12. As dori sa va felicit si eu pentru profesionalism dar nu am ocazia...aveti doua numere de telefon la care nu raspundeti ...

    ReplyDelete
  13. Buna. Am o problemă la usa termopan sticla pana jos si am obs ca se închide t greu si strânge.mam uitat pe la ea si am obs ca la mijloc are ca un fel de curbă si doar cu amândouă mâinile presata se închide.oare cum as putea rezolva?

    ReplyDelete
  14. Cel mai probabil profilul este curbat. Se poate atenua daca veti monta una sau doua balamale suplimentare. Insa, montand balamale suplimentare, usa nu va mai putea fi oscilobatata. Daca nu vreti sa renuntati la aceasta deschidere, de fiecare data cand veti inchide usa, va trebui s-o ajutati impingand cu o mana profilul de pe partea cu balamele

    ReplyDelete
  15. Buna ziua,
    Am o usa din aluminiu la intrare care se inchide normal iarna,dar cum vine caldura se lasa in jos si nu se mai inchide(daca ridic usa cu totul,cu mainile se inchide),ce sa fac?Multumesc

    ReplyDelete
  16. Usa trebuie reglata prin calarea sticlei ( e cel mai sanatos reglaj) Recomand sa fie calata doar de cineva cu experienta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc de raspuns.Dar sa stiti ca problema o am de vreo 4 ani(iarna isi revine)

      Delete
  17. Buna ziua.Am o usa termopan externa care nu se mai inchide partea de jos( se vede proprio afara) va rog dati-mi un sfat o solutie.Astept,multumesc anticipat.

    ReplyDelete
  18. Salut. Aveti mai sus Tipuri de balamale usi termopan. Primele doua tipuri sunt reglabile. In functie de tipul de balama veti gasi un surub cu cap imbus de 4 sau de 5. De acolo puteti regla usa in plan orizontal.In cazul usilor ce au sticla, usi grele. acestea trebuiesc reglate si prin calarea sticlei. Daca nu veti reusi din balamale, va sugerez sa apelati la cineva cu experienta.

    ReplyDelete
  19. Buna am o ușă exterior nu se Anchide bine se vede puțin afara.are un singur șurub de de reglaj .

    ReplyDelete
  20. Buna ziua !
    Cum pot regla usa termopan pe partea balamalelor asfel incat sa apese pe garnita cand estecinchisa ?
    Muktumesc!

    ReplyDelete