Usile din lemn masiv au cea mai mare durata de exploatare, sunt deosebit de frumoase daca sunt lucrate si finisate bine. Tocmai din aceste motive sunt si cele mai scumpe usi. La noi in tara foarte putine ateliere isi permit sa produca usi din lemn masiv. Perioada mare de timp necesara uscarii naturale a lemnului face ca productia de usi sa nu mai fie rentabila pentru ateliere mici. In conditiile in care piata este saturata de usi infoliate sau laminate, de doua ori mai ieftine - si care imita usile din lemn masiv pana la un nivel in care acestea pot fi confundate - un ochi neavizat, pus a opta intre cele doua produse, va crede ca a facut aceiasi alegere platind de doua ori mai putin. Asa se face ca foarte multi cumparatori cred cu tarie ca usile pe care le-au achizitionat sunt din lemn masiv. Chiar daca progresul tehnologic, in cazul acestor tipuri de usi, a minimizat diferentele de ordin estetic, ele exista din punct de vedere al longevitatii si se vor manifesta de-a lungul duratei de exploatare cu un plus in favoarea usilor din lemn masiv numai cu conditia ca lemnul folosit sa fie uscat si sa fie prelucrat cu tehnologia necesara.
Usile din lemn masiv spre deosebire de cele laminate sau infoliate sunt lacuite si dupa caz baituite, intretinerea acestor usi este mai pretentioasa decat in cazul usilor laminate.
Din dorinta de-a obtine un chilipir multi clienti isi fac curaj sperand ca vor impusca doi iepuri cu un singur glonte: o usa din lemn masiv , la pretul unei usi celulare. Acesti bani, in cele mai multe din cazuri, sunt aruncati pe fereastra. Dupa un timp relativ destul de scurt, veti constata ca usa nu se mai inchide la fel de bine, daca se va mai inchide in vreun fel!, imbinarile vor forma rosturi, foaia de usa se va curba si nu va mai calca simetric pe toc
Important de stiut lemnul masiv pentru productia usilor, trebuie uscat pana la o umiditate de sub 8 %. Uscarea se poate realiza natural - cel mai indicat, sau in camere de uscare, cu abur/ ventilate, unde uscarea se realizeaza fortat. Ma indoiesc ca in romania sunt mai mult de 5 ateliere care au camere de uscare, sau producatori ce isi permit sa aiba rabdarea sa lase lemnul de la cateva luni pana la un an sau doi spre a se usca natural.
Sunt "meseriasi" care promoveaza usile din lemn masiv argumentad ca acestea pot fi reconditionate. Intr-adevar se poate. Insa la costuri care se apropie foarte mult de pretul de achizitie. Poate parea nejustificat de scump, nu si daca, cunoastem si partea nevazuta.
Reconditionarea usilor de interior
Trecand de la cele mai scumpe usi la usile cu un raport pret - calitate cel mai competitiv astazi pe piata, Usile pe structura tip fagure - celulare, pe rame din lemn masiv cu placi Hdf sau Mdf, sunt de departe cele mai vandute usi. In multe cazuri, chiar si in marile lanturi de magazine Dedeman , Praktiker, producatorii dar si vanzatorii prezinta aceste usi manipulativ, inducand ideea ca usile expuse sunt din lemn masiv - " Usa interior Cires, Usa interior din stejar natur. - A nu se face confuzie intre usile laminate - infoliate cu folie pvc ce imita lemnul, si cele din furnir autentic.
In ambele cazuri insa, usa nu se va deforma cu trecerea timpului. Sansele ca tocul sau rama sa se curbeze sunt minime daca montajul a fost facut corect. Greutatea redusa a usi, nu va solicita balamalele si nu veti avea nici zgomote nedorite.
Foarte important - in periplurile d-voastre prin marile lanturi de magazine, showroom-uri, nu achiziotionati usile decat daca firma respectiva se va angaja sa va asigure nu numai montajul ci si sa se faca responsabili de eventualele erori de masuratori ce pot aparea. Lasati-i pe ei sa va faca masuratorile si totodata sa se faca responsabili in cazul in care tocul este mai ingust sau lat decat grosimea peretilor