Mucegai fereastra

Cauzele  aparitiei mucegaiului pot fi multiple dar sunt legate intotdeauna de umiditate. In foarte putine cazuri, mucegaiul poate aparea datorita tamplariei pvc.  Totusi, Daca ai mucegai de jur imprejurul ferestrei e bine sa stii si sa verifici:
  •  O fereastra se monteaza de la jumatatea glafului spre interior si nu invers. Golul dintre rama tocului si perete, nu trebuie sa depaseasca 2 cm, si trebuie umplut cu spuma de jur imprejurul tocului, fara gauri, apoi tencuit astfel incat sa acopere profilul la exterior 15-20 mm de jur imprejur. Sub tocul ramei, montati un glaf exterior astfel ca apa sa nu patrunda in zid. Intre toc si glaf folositi silicon Neutral/Pvc. Glaful va fi intotdeauna mai scurt cu 20 de mm – 10 mm de fiecare parte, realizandu-se astfel un rost de dilatatie. Acest rost se va etanseiza cu silicon Neutral. Atat tocul cat si cerceveaua trebuiesc prevazute cu gauri de drenaj.
Mucegaiul poate aparea   in lipsa sau tocmai  datorita izolatiei exterioare sau executarii defectuoase a acesteia: Polistiren cu densitate mica si grosime de  5 cm si mai ales, proasta executare a izolatiei, cel mai des, efectuata cu forta de munca necalificata.

( Inca nu se stie daca izolatia cu polistiren aduce un plus sau dimpotriva - favorizeaza aparitia mucegaiului si a condensului. In unele tari solutia izolarii cu polistiren este interziza  ex Norvegia, in alte tari, este considerat Cancerigen - Canada)

In urma lucrarilor de izolatie cu polistiren, ades si din neglijenta, se radica nivelul glafului  blocand astfel  canalele de drenare a apei din partea inferioara a tocului. In acest caz, apa se va infiltra  prin toc, in perete.

Multi cred ca vospind din nou peretele putem scapa de mucegai. Gresit! Desi nu mai este vizibil, mucegaiul continua sa se dezvolte in interiorul peretilor, eliminand prin stratul de vopsea spori ce pastreaza in continuare un climat nesanatos. Exista mai multe solutii de combate a mucegaiului. Vopsele si tencuieli cu proprietati speciale ce mentin peretii uscati. Daca mucegaiul persista de jur imprejurul ferestrei,  este posibil ca izolatia exterioara, sau reparatiile efectuate dupa montajul ferestrei,  sa fie executata defectuos iar apa sa se infiltreze printre rama tocului si perete.  Lipsa glafului exterior poate conduce de asemeni la infiltratii. Ca o ultima solutie, demontati fereastra si aplicati banda butilica de jur imprejurul ferestrei in golul de toc.


 

0 comentarii :

Post a Comment